Відмінність лазерної епіляції від квантової епіляції

Часто в засобах масової інформації активно пропонується новий вид епіляції – квантова епіляція, яка гарантує «безболісне, видалення всіх типів волосся, в т.ч. світлих, пушкових, сивих і т.д. ».

«Квантовий епілятор – апарат для фототерапії i200 + – англійська розробка із запатентованою технологією – iPulse ™, яка заснована на використанні прямокутного постійно-спектрального імпульсу. Технічні характеристики: довжина хвилі 530-1200 нм;. випромінювана енергія до 20 Дж / см2; довжина імпульсу: одиночний імпульс: 10 – 50 мс, потрійний імпульс: 5 – 20 мс, сумарний час випромінювання, 7 – 30 мс; розмір световогопятна 33 х 27 мм.

Квантові ( вони ж фотоепілятори) використовують у процесі роботи лампи-спалаху. Охоплюваний діапазон хвиль становить від 510 до 1020 нм, що знижує вибірковість і призводить до марного розсіювання енергії імпульсу в шкірі пацієнта. Тому ефективність і безпеку квантової (фото-) епіляції істотно нижче аналогічних показників для лазерної епіляції. Виробники приладів для квантової (фото-) епіляції намагаються підвищити ефективність своїх виробів шляхом використання різних фільтрів, але жоден з існуючих оптичних фільтрів не гарантує як стовідсоткового затухання випромінювання в зоні поглинання, так і стовідсоткового проходження в робочій зоні, тому селективність (вибірковість) квантової (фото-) епіляції на порядок нижче.

Для розуміння, який вид епіляції найбільш ефективний необхідно знати, що довжина хвилі лазера чітко фіксована, для діодних лазерів це 800 нм, що призводить до вибіркового поглинання клітинами-мішенями, а це істотно знижує ризик виникнення побічних ефектів. Ширина спектральної смуги випромінювання у діодного лазера не перевищує 10-20 нм.

Щільність випромінювання у сучасних квантових (фото-) епіляторів номінально не поступається щільності випромінювання для лазерних епіляторів. Але короткохвильове випромінювання в діапазоні до 600 нм практично повністю поглинається верхнім шаром епідермісу, що призводить лише до нагрівання шкіри і підвищення ймовірності отримати опік, до фолікулу випромінювання просто не доходить. Джерелом оптичного випромінювання квантових (фото-) епіляторів є імпульсна ксенонова лампа. Пік випромінювання такої лампи лежить в області 500-700 нм, так що при порівнянній потужності випромінювання ефективність його в справі видалення волосся значно поступається діодному лазеру.

Багато виробників позиціонують свої квантові (фото-) епілятори як «безболісні», не потрудившись при цьому вбудувати туди ніяку систему охолодження шкіри пацієнта. Мотивують вони це тим, що «висока енергія передається поступово, не перегріваючи верхній шар шкіри» . Будь-який фахівець по оптичній обробці матеріалів скаже Вам, що весь сенс нагріву світловим випромінюванням полягає в швидкій подачі світлової енергії, в іншому випадку ніякого критичного нагріву матеріалу-мішені не відбудеться, енергія встигне розсіятися в товщі матеріалу. Так, процедура дійсно буде безболісною, але і ефекту ніякого не досягне. Виробники лазерних систем на противагу цьому дійсно охолоджують шкіру пацієнта, хто кріогенно, хто контактно. Для, більш комфортного проведення процедури лазерної епіляції, додатково можна скористатися спеціальним кремом-анестетиком.

Щодо видалення всіх типів волосся, в т.ч. світлих, пушкових, сивих, то в основі процесу епіляції шляхом фототермолізу лежить здатність меланіну (пігменту волоса) поглинати світлову енергію, перетворюючи її в тепло. Нагріта до 70 градусів цибулина руйнується. Якщо пігменту немає, або ж його дуже мало, процес фототермоліза неможливий ( а отже таке волосся не буде ефективно реагувати ні на фото, ні на квантову,ні на лазерну епіляцію).

Вибір за Вами!

Прокрутити вгору